top of page

Augustenborg & Yxkullsund 

Jagt i Skåne og Småland

Først og fremmest er det jagt og naturoplevelser, men lidt tips og ideer til en aktiv eller afslappet ferie - det vælger du selv - du har naturen og et vidunderligt uspoleret landskab, små byer og de underskønne huse, gårde, herregårde, sätterier og samtidig shopping alle ugens dage i de store kæder i handelsbyerne, som er et væld af store mad og varehuse - priserne er 20-25 % billigere på mad anno 2022.   

Älmhult - tæt på IKEAS hovedkvarter med en af verdens største IKEA forretninger - alt i byen bærer præg af dette verdensomspændende firma - bestemt et besøg værd. Frokost som så mange steder i Sverige for ca DKK 75,- incl mad og drikke.  

Loppis - masser af steder når du kører tur er der loppis - loppetorv - her finder du antikviteter blandet med ragelse - man kommer langt med en 20er , en halvtredser for en stol og lidt mere for en 100 årig gammel kobberkaffekande. Prøv Annas Loppis - Hamneda.

Naturen er fantastisk - husene vidunderlige - det er super romantisk - og køb ind hos  købmanden i Sdr. Ljunge - især sidste har godt udvalg af kød samt bensin station. Jagtforretningerne er også anderledes, mere praktiske jagtting, ikke så mange dikkedarer men heller ikke så billige som JagtDanmark.dk - de har alt til jagt i Sverige. 

Søer er til at fiske i, og der er fisk, lej en kano eller båd eller fisk fra kanten af søerne, eller åen Lagan - Alsteråen, Store Skarasjö, børn må gerne - voksne skal løse fiskekort i turistinfo/tankstationer/købmanden.

Golf er der sjældent over 10 km til nærmeste 18 hullers bane - der er mange baner indenfor kort afstand overalt i det sydlige Sverige. 
En af Skånes smukkeste golfbaner ligger 5 km fra Augustenborg, 10 km til Hässleholm Golfklub - Lagan Golf er simpelthen superbilligt, Banerne er udfordrende og med gode faciliteter og klubhuse, hvor kaffen og frokosten er væsentlig billigere end man er vandt til - og bedre.  Lej en kano på Lagan - der er også en på Augustenborg, eller spis frokost ved Lagan eller de mange andre steder i naturen.

Jagt er udenfor døren - vi råder over 3500 tdr. land - Visslemyr, Augustenborg. se www.augustenborg-gods.dk  fra 1750,- pr dag når du bor i Ängatorpet. Fra nord til syd, med mest vildt i syd er Sverige jagtlandet.  

Svampe - bær - blomster - allemandsretten giver dig lov til med hensyn at gå overalt. Vis hensyn det gør alle, vær stille i naturen, så ser du dyrene - kommer farmor med en flok skrigende unger, der slås om en vingummi - lister dyrene væk.
Skal du se dyrene er det en ide at køre aftentur i skumringen eller ved solopgang - langsomt, stop op og vent i de store lysninger - pludselig er de der.

Älmhult, Ljungby, Hässleholm og Markaryd er gode handelsbyer - priserne er ca. 20-30 % billigere end i Danmark. Der er turistinformation i alle 3 byer. Laganland ved E4 har elgpark og stor turistinfo.

High Chaparel - cowboybyen er en dagsudflugt værd - kun sommer og check åbningstiderne - hele familien har det super sjovt. Det er en super heldagsudflugt. Selv voksene har en supersjov dag her - ok man skal være med på ideen, men det er mystisk originalt. 

Elgparker - nærmeste i Hamneda, hvis det mislykkes i naturen, men det er ikke helt det samme. Prøv det med bilturen i skumringen - sommer og vinter er chancen der. PÅ vej 21 findes en fin park, og midt i Glasriket er en af Sveriges sjoveste, her er 2000 ting med elge på plus elge. 

Nyd roen og det langsomme tempo - der sådan lidt Vestjylland over Sydsverige - køb ved vejene, mange sælger et eller andet.

På Ängatorpet og i vore andre huse er der brochurer, hvor der er god orientering - det er også familie ferie.

Biltosser - besøg et par bilhandlere og du bliver imponeret over priserne - 30 % af hvad de koster i Danmark - benzin er tit 50 - 100 øre billigere. Bilskat og forsikringer vel kun 20 % af Danmark. Eslö har luksus biler fra 100-3.000.000 og der er ikke afgift på biler - Ystad har også varerne.

Et lille bål hjælper udenfor huset mod myg og knot, lidt vådt græs på - det er ikke så dårlig en ide.
Grill pølserne - så er der fest. I har pludselig tid til hinanden. Men leger og hygger sammen.
 
Steg pølser over ilden med ungerne - de svenske korver / pølser fremragende til bål, med den kendte sennap og brød en delikatesse..
Grill de fangede aborrefiletter som forret - og et par panbiffer bagefter - så er middagen reddet. 

Selv om solen altid skinner i Småland og Skåne er en tur i godt regntøj hyggelig med varm chokolade bagefter - de voksne får en cognac i - spil kort eller andre spil, lav god mad med svenske sild, løg, kartofler til og husk snapsen fra Danmark.

Øl og vin tager man med hjemmefra- men går man tør har købmanden i Hamneda og Sdr. Ljunge øl, ellers har Spritbolaget faktisk fremragende vine til ikke helt urimelige priser. 

Mad ude i byen kan man overleve, der er fremragende restaurenter, de koster men en kebab-bar på hvert hjørne - ungerne elsker det. Er korv med mos og sød gul sennap hører enhver Sveriges tur til - IKEAs restaurent serverer kjøtbuller med lingon.  
 
Se gravfelterne, kirke ruinerne i Hamneda og 2 gode runestene, hjemstavnsgården i Plätteryd. Svenskerne er verdensmestre til at bevare gamle lader, udhuse, hønsehuse, bygninger - de ved ikke engang selv hvor fantastiske de er. 

Gå på opdagelse på Visslemyr - det er med kompas, gummistøvler og bestemt ikke for sarte sjæle - pas på dybe grøfter og huller der er 2-3-4-50 cm dybe - helt på eget ansvar og bestemt kun for personer over 12 år med godt helbred.

Find en auktion - det står ofte i lokalsprøjten - her bliver alt solgt, kassevis af ragelse og fund, blandet med antikviteter - alt bliver solgt, og der er masser af folk.

Rigtig god fornøjelse


 

Vildsvin ved foderpladsen i 

Skogsby

på Augustenborg.

 

 

 

 

 

 

Booking via nettet:   augustenborg@jilas.dk 


Augustenborg har en omfattende bilpark til det praktiske og for bil entusiaster.  
Volvo 303   
En 6 cylindret Volvo 303 ATV militær jeep med plads til 8 personer terrængående overalt indtil den står på maven. Absolut en af verden mest terrængående biler. 

Volvo XC70  T6
6 cylindret ATV er en af de mest behagelige og rejsevenlige biler, benyttes mellen vore jagtrevirer. Især er oplevelsen ved vinterkørsel med pigdæk nærmest en drøm i glat føre.

Chevrolet S 10 &  Jeep Wrangler 
6 cylindret 4,2 liter ATV kørende trailer uden komfort i topklasse - en 4wd der kan byder langt mere end det amerikanske udseende umiddelbart ser ud til. 

 

Augustenborg Mew

Omfatter alt fra traktorer, hestekøretøjer, limousiner, cabriolet og off road, tandem køretøjer samt en Volvo lastbil fra 1934 - generationers køretøjer på hjul. 

   

 

Vildsvin er et usædvanligt rent og velplejet dyr når det nedlægges. Man forbavses ofte over hvor få parasitter, flåter m.m der sidder i pels og på kroppen. De plejer sig også med mudderbade, harpiks og fælles renholdning. De lugter kun i brunsten dec-jan, og det er en skrøne at orner ikke kan spises. Verdens bedste kokke, franskmændene, spiser både store og små orner - oftest lagt i lage af rødvin med løg og krydderier - prøv inden du sender grisen til pølsemageren.    

Deres levevis som altædende gør der kan være trikiner i grise, men i Sverige er det yderst sjældent, vi har ikke hørt om det i vor nærhed, men i Polen forekommer det med års mellemrum.   

Vad är trikiner?

Trikiner är små maskar som kan infektera många djurarter. Den vuxna trikinen som lever i tarmen är 1,5-4 mm lång, medan larven som sätter sig i muskelcellerna endast är ca 0,1 mm lång. Larverna är alltså för små för att ses med blotta ögat.

Det finns flera arter av trikiner. Några arters larver stimulerar värddjuret att bilda en kapsel runt sig när de har vandrat in i muskulaturen. I denna kapsel kan larven ligga skyddad i årtionden.

I vilka djur finns trikiner?

 

Vildsvin - trikiner

Vi leverer trikinprøver fra laboratorium 

pris kr. 125,- pr .stk.  3 prøver 360,-

forsendelse uanset antal 78,- 

forudbetaling mobilpay 28459611 eller på kort. 

Trikiner kan finnas hos i princip alla däggdjur men finns främst hos rovdjur och allätare. Vissa trikinarter kan också infektera fåglar och reptiler men förekomsten är inte närmare utforskad. I Sverige är ca 3 % av rödrävarna och ca 8 % av lodjuren infekterade med trikiner. När råttor och möss äter döda rävar och lodjur kan de bli smittade. Vildsvinen kan smittas genom att äta råttor, möss eller döda rävar. Vid Parasitologen, SVA påvisas trikiner hos vildsvin 0-5 gånger årligen. Det ökande beståndet av vildsvin kan få en betydande roll som smittkälla för spridning av trikiner till människa.

I vilka muskler finner man trikiner?

Då trikininfekterat kött äts frigörs larverna i magsäcken och utvecklas på några dagar till vuxna maskar. Under 1-2 månader föder honan hundratals till många tusen larver som via lymf- och blodkärl tar sig till musklerna utom hjärtat. Man finner alltså inte trikiner i t ex njurar, fett, senor eller tungans hårda kärna. Undersökningar på gris har visat att flest trikinlarver finns i mellangärdes-muskeln.

Den klassiska smittkällan är kallrökt korv och andra otillräckligt upphettade charkuterivaror.

Symtom hos människa

Symtomens svårighetsgrad är direkt kopplat till hur många trikinlarver man har fått i sig. En mindre mängd ger inga symtom alls. I annat fall kan de första symtomen uppträda redan efter ett dygn och börja med diarré som kan hålla i sig 3-6 veckor. De vandrande trikinlarverna ger muskelvärk med början 7 dagar efter infektion. Andningsbesvär, svårigheter att svälja, stel gång och andra tecken på muskelsmärtor är vanligt liksom feber, eksem, ansikts- och ögonlockssvullnad. Vid en massiv infektion kan hela muskelgrupper förlamas och det kan leda till döden. Muskelbesvären kan kvarstå i flera månader, ibland längre.

Hur kan man oskadliggöra trikiner i kött?

Vid upphettning till +77°C oskadliggörs trikiner i kött. Vid tillagning behöver alltså allt kött bli helt grått för att trikinlarverna ska vara döda. Frysning kan vara en osäker metod för att ta död på trikiner då olika arter är olika känsliga för låga temperaturer. Känsligheten beror även på djurslaget. Frysning i 4 veckor vid –18°C tycks ha effekt på trikinlarver i kött från tamsvin men inte alltid i vildsvinskött.

Trikinkontroll er gratis i dag - levnedmiddelstyrelsen uddeler ghratis prøver 

Trikinkontroll ska enligt lag utföras på kött från tamsvin, vildsvin, häst, björn m fl som ska säljas för konsumtion. Tack vare trikinkontrollen är det ca 50 år sedan det senaste utbrottet av trikinos i Sverige.

Officiell trikinkontroll får endast utföras av ackrediterat laboratorium eller laboratorium godkänt av Statens livsmedelverk. På uppdrag av Statens livsmedelsverk organiserar Parasitologen, SVA en årlig kontroll av de laboratorier som har tillstånd att utföra trikinbesiktning. Laboratorium som då inte klarar att hitta trikiner i de prov som skickas ut kan få sitt tillstånd omprövat.

Det finns också enskilda laboratorier och veterinärer som utför trikinanalyser, vilka från och med 2006 inte berättigar tillstånd att sälja eller ge bort köttet.

Trikinundersökning vid Parasitologen, SVA

På SVA utförs trikinanalyser med en godkänd (ackrediterad) digestionsmetod varje arbetsdag. Analyssvar skickas per post samma dag som analysen utförs. Den som önskar kan ringa sent på eftermiddagen och få ett muntligt svar. Om man uppger faxnummer faxas svaret så snart analysen är utförd.

Priser: (dec 2005 tills vidare)

1 pr. dyr  – 125,-3 prøver 360,- 


Vi har trikinprøve poster med alt - samt fuld vejledning. 
 

Augustenborg Gods, Bybjergvej 15 3060 Espergærde 

augustenborg@jilas.dk 

 

 

 

RÅDGIVNING VED KØB OG SALG AF EJENDOMME 

NETOP NU ER PRISERNE EXTREMT LAVE PÅ SVENSKE SKOVEJENDOMME !

PR. HA ..... 65.000 - 70.000 sek = 42.000-50.000 DKK


Gode jagt og skovejendomme med stort potentiale - der sælges via bud med ovennævnte som min priser.  Vi beder os kun om seriøse henvendelser vedr. ejendomsrådgivning og salg.

En fantastisk lav pris for produktions skovejendomme i Sverige.
Modsat Danmark er der virkelig tale om en forrentning af egenkapitalen på svenske ejendomme - især store ejendomme med skov til den højteknoligiske papir, energi og savværks produktion, der betaler gode priser i forhold til i Danmark, hvor skov er som en kolonihave og overskud er kun beregnet på stigende priser. Sverige har alle betingelserne for fornuftig skovdrift.
 

Køb og salg af svenske skovejendomme har stor interesse i disse år. Gennem mange år har vi fulgt markedet, der giver grundlag for en god og langsigtet investering. Vi har skove i områderne, der har interesse for danskere, og vort grundlag for rådgivning bunder i praktisk ejerskab og drift af svensk skov. 

Der er mange spørgsmål der opstår løbende inden købet er på plads.

Vi rådgiver om muligheder, investeringer, økonomi, skat, genplacering af ejendoms avancer, priser, skovselskaber, finansiering m.m.

Ofte er prisen svær at fastsætte på forhånd da ejendommene sælges ved tilbud, hvilket forvirrer, men har til hensigt at give sælgeren højeste pris - hvilket jo er rimeligt nok. 
Det kan være svært at vurdere skovtypen, kubikmeter, skovbrugsplaner, bonitet, placering, værdi på kort og lang sigt. 

Der er faldgrupper når man køber i Sverige, alene budgivning er vanskelig som dansker at forholde sig til. Samtidig er det en anden kultur der kan skabe problemer, man skal være på vagt, og svenske advokater er modsat meget andet i Sverige - ekstremt dyre, landsomme og begrænset hjælpsomme. Retssystemet er som det danske, men dommeren søger omgående at forlige sagen, gerne på en ret brutal og effektiv måde. Skovselskaber opfører sig som det passer dem, håndværkere har en noget anden mødetid end i Danmark, ordvalg og samforståelse er forskellig. Men når det er sagt er Sverige verdens bedste land,  opfører du dig ordentligt lever du i fred og ro fra myndigheder, har gode naboer, billige huse, biler, mad, fritidsbeskæftigelser, sport, natur, jagt og fiskeri man kun i Danmark har i fantasien.  

Vi rådgiver dels fra egne erfaringer, men kobler også gerne eksterne rådgivere på som revisorer, skovselskaber og advokat. Ejendomsmæglerne har pligt til at være begge parters uvildige rådgiver, men næsten alle ejendomme sælges med en friskrivningsklausul, således man køber uden direkte mulighed for at klage bagefter over handlen. 
Vor rådgivning er uvildig og har til hensigt at hjælpe Dem som køber eller sælger af svensk ejendom til at træffe en fornuftig og god beslutning, der er i harmoni med faktiske forhold på markedet.
Især køber bør overveje de økonomiske konsekvenser for fremtiden, det er ikke altid at omkostningerne standser ved renter og afdrag, men pasning i fremtiden kan være en stor omkostning. 

Rådgivning ved ejendomskøb:
R-1
Gennemgang af ejendommens beskrivelse, uden besigtigelse, kort rådgivning i forhold til pris og markedssituation.
R-1   kr. 1500,-

R-2
Ovenstående R-1 + økonomisk vurdering af indtægter/udgifter i op til 10 år efter skovbrugsplanen.
R-2   kr. 3000,-

R-3
R-1 + R-2 + besigtigelse af ejendommen i Skåne, Halland, Blekinge, Småland, vurdering på pladsen samt forhåndsvurdering af skovplans overensstemmelse med faktiske forhold.
R-3   kr. 8500,-

   
R-4
R-1 + R-2 + R-3 + fuldstændig gennemgang af ejendommen med udefrakommende skovkonsulenter med henblik på skovplanens indhold, hugningsklasser og økonomi. ejendomme 0-150 HA, rapport 
R-4   kr.   15000,- 
 
R-5
Løbende rådgivning under købs og salgsproceen - time basis.
750,- 

Ovenstående priser er excl. moms, DKK - der er fradragsberettiget på købesummen og over driften. Beløbet vil blive faktureret forud for rådgivningen.

Nedenstående billeder : Den gamle lade fra Mellankärr er i delvis bulbbygget håndhugget tømmer oprindelig 95 m men efter restaurering i 2009, ved restaureringen er udelukkende brugt de gamle materialer fra nedrivningen. 

Billede til højre: 200 meters bunke af toppe og grene efter Södras avverkning på Augustenborg - intet går til spilde, rødder og smågrene ligger tilbage på jorden og omsættes i den nye plantning - de 200 meter (2500 KBM) går til flis, og videre til varmeenergi, ethanol og kraftvarme værker.

Plantning omgående efter et års tørring hvorved nålene falder af grenene til marken, og vor produktion af bæredygtig skov fortsætter med positiv CO2 produktion og CO2 positivt regnskab, 60 - 80 år frem i tiden. 

vingiette.jpg
download (3).jpg
flis.jpg
bottom of page