VILDSVIN - JAGT - UDTRYK

Et års gris - überlaufer

VILDSVIN - SPÆNDENDE JAGT

VILDSVIN

Alene navnet får en til at tænke på Obelix og Asterix - jagten er lige  så hyggelig som i den berømte tegneserie.

Vildsvin er nok det mest sociale stykke vildt. De lever i flokke - kaldt - rotter - der består af soen med grise - en eller flere et årsgrise - kaldet - überlaufere - samt i perioder også en orne - kaldet - keiler. 
Keileren - især de store lever dog normalt alene og besøger kun soen i brunsten, men de ses også sammen, vel nærmest når han skal betale børnepenge osv. Grisene sættes i løbet af januar-februar-marts, vi har netop i år truffet ganske nysatte grise den 24. januar midt i den koldeste vinter. Man bør snarest fjerne sig fra nysatte grise idet soen kan være uhyre gal, farlig og vagtsom, hvis man komme mellem soen og smågrisene. 
Jagt foregår som drivjagt med hunde og skytter stillet for en større såt om dagen i efterårsmånederne og vinteren - eller som anstandsjagt i tårne, stiger eller hochsitz næsten hele året.
Soen skydes ikke - den passer smågrisene og holder vildtbestanden oppe. Smågrise skydes fra de vejen 25 kg (til sommergrillen), men bør dog have en levende vægt på 50 kg før de reelt har størst nytteværdi.  Keileren - kaldes den, når den er to år og man kan se tænderne skinne i måneskinnet og stikke frem i munden. Den skydes dels for trofæet, men kødet kan kødet i begrænset omfang benyttes (det kan have ornesmag) saltet og røget eller til pølseproduktion. Gamle orner er helt perfekte til spegepølder, saltet i forskellige udskæringer m.m.

Augustenborgs mange revirer har alle vildsvin, og bestanden er stigende hvert år. Derfor er mulighederne i disse år store for et godt jagtresultat. Jagten kræver som altid held og absolut tålmodighed, og vildsvin reagerer på mindste støj eller lugt - man skal altså sidde fuldstændig stille, ellers er de væk omgående. Historier om at det er nemt, skyldes held og ikke dygtighed, for det er et absolut opmærksomt og yderst vanskeligt stykke vildt at nedlægge.

Skydees et vildsvin bør alle skudtegn iagttages og det er meget tilrådeligt at vente 20-30 minutter før man nærmer sig grisen. Falder det ikke umiddelbart i skuddet er det tilrådeligt at skyde omgående igen. Eftersøgning er besværlig og farligt. Derfor bør man sikre sig at kunne tilkalde sweisshund hvis en anskydning opstår. 

Vildsvin er et farligt stykke vildt, de kan angribe hvis det er anskudt og mange uheld kan undgås ved fornuft. Det kan være svært at håndtere en keiler på 150 kg der er gal - kort og godt livsfarlig. Masser af historier og angribende svin er ikke opfundet - men erfaringer, der skal lyttes til.
Forsigtighed er en dyd på vildsvinejagt.

Læs om trikiner andet sted på vor hjemmeside.

Knæk og bræk ! 


  


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.11 | 16:26
GULD OG GRØNNE SKOVE har modtaget 2
15.07 | 15:32
FOTO har modtaget 1
21.06 | 10:08
FILM OM AUGUSTENBORG har modtaget 3
13.01 | 13:48
LINDEHULT BILLEDER har modtaget 5
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE