VILDTPLEJE GIVER RESULTAT
Vildtpleje i Sverige er vigtig

Vildtpleje i Sverige.

Jagt i Sverige er jagt på vildt der ikke er udsat, og ofte kan der med en begrænset indsats i form af vildtpleje opnås fremragende resultater.

Vi giver her lidt råd og tips, og der er nok at tage fat på der kan gavne og forbedre jagtmulighederne.
Noget af grejet fås i vor pro-shop eller hos www.jagtdanmark.dk


Sliksten.
Naturen mangler salt, hvorfor sliksten er meget besøgt af vildtdt, alt klovbærende vildt vil søge til sliksten for at få disse mineraler.
En sten pr. 20-30-40 HA gør underværker.

Vinterfodring af råvildt 
En fodring der skal foregå varsomt, da maven ikke tåler store proteinmængder. Fæld småbuske af løbtræ om vinteren. Roer er dog brugbart. havre og mejs i begrænset omfang ved helårsfodring vænner maverne sig til det, som i dyrehaver.

Fuglevildt.
Fodertønder der spreder hvede, majs og byg er velegnet til ænder og fasaner. Bland gerne majs og raps i. Pladser tønden så de spreder mest ud i vandkanten på 10-20 cm dybde - så har både ænder og krebs glæde af foderet. Fasantønder i hegn og markkanter på egnede revirer.

Vildsvin.
Her lønner en aktiv indsats.
Egetræ tjære på 2-3 er som en magnet, og benyttes flittigt. (fås hos www.jagtdanmark.dk)
Fodertønder med huller der er lænket fast med en 2-3 m lænke eller snor - fyldt med majs er effektiv, endvidere er roer, rødbeder, brød ikke populært og skal begrænses, men kan man give småfugle brød kan man jo også give grise brød - blot det re rimeligt og spises op, diverse grønt udemærket foder der glæder svinene og samtidig vil andet vildt tage lidt af det overskydende. 
Lav få men gode foderpladser centralt på dit revir.
Fodertårne med automater er oftest en billigere løsning hvor der er mange svin, men tønden skal altid være fuld er det bedste med konstant fodring.
Det er ikke altid mængden, men konstanten der er vigtig.
Der skal altid være foderet.
Majs med byg, hvede, havre, rug må grisen vænne sig til efter majsen er blevet så dyr - 25 - 75 % virker fortræffeligt især om vinteren. Fodrer man hele året har man grisejagt hele året.
Søer er jo forbudt og smågrise på under 15 kg er ikke fair - kanske en enkelt gang til spisstægt pattegris, men ellers bør grisene have en størrelse på 25-50 kg... Vi skal bevare bestanden ikke udrydde den.


Stiger og tårne.
Herfra reguleres også rovvildtet, især ræven der er på vej tilbage i Sverige, gør ofte stor skade på fugle og råvildtbestanden.
Pas og plej stiger og tårne - de er altid farlige at betræde, og vær derfor altid yderst forsigtig. Det er jo på eget ansvar. Vær altid i kontakt med andre der ved hvor du er, naturen er ikke til at spøge med, slet ikke på større revirer.

Grævlingen er almindeligt forekommende på reviret. De kendes ved at spise på foderpladserne men gør jo ikke større skade, et tegn er er små huller ofte med en del roderi omkring. Store huller er fra svin, de roder maget mere.

Krager og skader er aggresive overfor lokkeuglen - det kan være underholdene jagt fra godt skjul. Kragehytten kan jo få en ny blomstring. 

At jagt svin fra åbne tårne er ikke effektivt - det kan lade sig gøre men det er ikke optomalt - derfor luk tårnene min, med sider og derne helt lukket - sp sidder man også bedre om vinteren.
Hellere 3 gode tårne end 6 åbne stiger - grise er snu, vær sikker på det.


Krebs.
Foder dine krebs, ikke for meget men gerne i forår og sommerhalvåret med korn, majs - de er sultne og kannibalisme optræder.


Godt udstyr.
Gummistøvler, kompas, varmt tøj lag på lag, camouflagenet til elgtårnene, lokkekald, kaffe og tålmodighed, under alle forhold. Lav vildtpleje året rundt og ikke lige midt i sæsonen - vildt kræver ro.
Værktøj bør altid være ved hånden til småreparationer af foderpladser m.m. 

Udsætning.
På visse revirer er udsætning mulig, ofte er der ingen grund til de store planer, men udsætning af enkelte voksne æglæggende fasanerhøner og kokke, intensiv fodring derefter i nogle år er værd at prøve. Udsætning hvert år opbygger en bestand. Et år giver ikke resultat.
Dog kræver biotopen for fasaner marker, hegn, krat og vand.
Ænder kan forsøges i passende vandhuller med god og intensiv fodring. Bekæmpelse af skadevoldende vildt er naturligvis en forudsætning.
Svenske Jägereförbundet har gode anvisninger.  

Altid hund med på jagt.
Hunde kan medbringes til Sverige på jagt- søg din dyrlæges råd, eller kontakt dyrlæge Jensen tel. 49132276 i Espergærde - han er en kapasitet på området og har mange sverigeskunder. Der er også sweisshunde at få fat på i Sverige, ofte gennem det lokale elglag.

Vildsvin
Bestanden i Sverige opregnes til 60.000 stk og man ser at bestanden vokser med 25 % årligt - fortsætter vægstraten kan man se udviklingen 2009/75.000
2010/94.000
2011/118.000
2012/148.000
2013/185.000
2014/230.000

Dertil når bestanden 2015 250.000, men perspektiverne er lovende. Der er dog blandt landmændene bestemt ikke tilfredshed med udviklingen - mange ønsker en langt hårdere beskydning.

Elg-bestanden
Der forventes også en stigning i elgbestanden idet stormen Gudrun allerede i år vil betyde langt større arealer med føde og skjul til vildtet. Under links kan man søge information om de aktuelle läns afskydning og jagtregler herunder elg-kvoter m.m. 

Kanin.
Et morsomt og spændende stykke vildt er i god udvikling og fremgang, der som jagtobjekt kræver hurtighed og en velapporterende hunde. De er lynhurtige. Har kæresten en fritte, låner man den og sender ned i hullerne, så kommer kaninerne som raketter. Problemer er når man kommer hjem med en død kanin uden fritte.   


Når vi lejer jagt ud spørger mange : Hvor meget er der skudt, eller hvorfor blev der skudt 53 stk år 2011 og 33 stk  år 2012 - til det er der jo det naturlige at svare, fordring, jægere, naturen kan være så forskellig - de jægere der passer deres jagt med fodring, skyder fornuftigt og ikke søer og smågrise, lam m.m. i utide får på sigt den bedste jagt. Trigger happyness er desværre ofte skyld i mange fejl, og som vores nabo sagde - man kan høste hele året, det er bare ikke sikkert man får noget ud af det.  Vildtpleje, sliksten, fodring, tjære, roer, majs, hvede, byg, godbidder til vildtet og nænsom jagt uden man forstyrrer andet en i stiger og tårne giver garanteret resultat, hertil tålmodighed til at det virker. Vi ser det gang på gang - dygtige jægere gode resultater.

Foder med omtanke til gavn for vildtet, sliksten, tjære, m.m.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.11 | 16:26
GULD OG GRØNNE SKOVE har modtaget 2
15.07 | 15:32
FOTO har modtaget 1
21.06 | 10:08
FILM OM AUGUSTENBORG har modtaget 3
13.01 | 13:48
LINDEHULT BILLEDER har modtaget 5
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE